divendres, 5 de juliol del 2013

65é aniversari del Club Escacs Amposta

L'origen del Club Escacs Amposta es remunta al 20 d'octubre de 1948. Aquell dia els aficionats ampostins al "noble joc dels escacs" (així el van descriure en al carta fundacional) van ser invitats a jugar a Ulldecona en un encontre de 20 taulers. L'afició s'havia despertat un mes abans amb la visita al Casino d'Amposta dels campions d'Espanya d'escacs Francisco Pérez i Arturito Pomar, que van jugar unes simultànies.


Malauradament el desplaçament a Ulldecona no va anar massa bé, i els ampostins van sofrir una dolorosa derrota de 16½ a 3½. Però d'aquest mal resultat va néixer un esperit de superació i la voluntat de millorar pel que tots els aficionats ampostins van concloure que havien de formar un club.

I va ser així que el diumenge 31 d'octubre de 1948, al local del Bar Nuri, va haver-hi una reunió amb la majoria dels aficionats ampostins en la qual es va fundar el Club Escacs Amposta. Aquest club canalitzaria i organitzaria activitats per al joc dels escacs a la ciutat, la primera d'elles un campionat social per determinar el nivell de cada jugador.

La història continua, però me'n reservo les línies que prossegueixen per més endavant.Han passat els anys i després de molts alts i baixos hem arribat al 2013, és a dir, han passat 65 anys des d'aquella reunió al Bar Nuri entre uns apassionats aficionats escaquistes ampostins van fundar el Club.

Per celebrar l'efemèride s'han anat duent a terme petits actes que complien amb l'objectiu inicial, canalitzar i organitzar activitats per al noble joc dels escacs. En un tímid inici es va organitzar a finals del 2012 un campionat de ràpides per Fires d'Amposta, denominat com la Copa de Fires, amb una gran acceptació i participació de jugadors locals i de les comarques veïnes. Una cosa va quedar clara: l'afició estava intacta i la il·lusió i les ganes eren tant intenses com les d'aquells primers jugadors 64 anys abans...

L'any 2013 es va iniciar amb el millor homenatge que es podia fer al club: un campionat social i tornar a participar al campionat per equips de Catalunya, en el qual es va assolir l'ascens. Però donat que en el per equips només havien pogut jugar quatre jugadors en cada matx, es va voler organitzar un altre campionat entre tots els jugadors ampostins (tant federats amb l'Amposta com en altres clubs o senzillament aficionats) i altres equips  de la comarca invitats per a l'ocasió en un torneig per equips nomenat "Lliga d4".

Més endavant, per la festivitat del Mercat a la Plaça, es va organitzar un curs d'escacs, on un GM (Gran Mestre d'escacs) va oferir una classe magistral, i un altre campionat de ràpides. Tant el curs d'escacs "Dues Torres" com els "Escacs a la Plaça" van tornar a ser un èxit de participació.

Però després d'aquestes activitats ens arriba el plat fort: les Festes Majors d'Amposta.

Durant les Festes Majors sempre s'han organitzat activitats, i aquest any es recuperen. El primer és el clàssic campionat de ràpides, amb molt de prestigi per als jugadors d'escacs de la comarca. Però també és celebra un campionat infantil, destinat a la promoció dels escacs entre els que comencen, i un altre campionat més ambiciós i complex: un campionat de semiràpides, és a dir, partides ràpides a 25 minuts finish per cada jugador.


Aquest serà l'acte principal de celebració del 65é aniversari d'un acte de valentia i aposta per la superació d'un grup d'apassionats jugadors d'escacs ampostins. A més del nostre agraïment, aquest és el millor homenatge que podem oferir-los.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada