dilluns, 31 d’octubre del 2022

Nou escut del Club Escacs Amposta

El proper any, 2023, el Club Escacs Amposta complirà 75 anys. Una de les iniciatives que ens hem proposat per celebrar l'efemèride és la de renovar la identitat corporativa de l'entitat, el seu escut o logotip.


El primer logotip del que tenim constància el vaig trobar al fons Machado. És molt primerenc ja que no tenim més constància que aquest document on es va estampar la tinta. Destaca la referència al local (i que va ser-ne la seu social durant molt temps) on es va fundar l'entitat el 31 d'octubre de 1948, el Bar Nuri.

Aquest segell creiem que va servir per rubricar els documents de l'entitat durant la seva primera dècada d'existència, però possiblement no va ser l'escut ni emblema del club.


Junt al paper on hi ha el segell anterior, trobem l'escut històric del Club Escacs Amposta: les dues torres d'escacs simbolitzant els dos pilars del pont penjant i, al mig, el nom de la nostra ciutat:



Segons ens consta a l'entrevista de l'any 2013, 
el Sr. Felip Luna (soci fundador de l'entitat) aquest segell va acompanyar el Club Ajedrez Amposta ben aviat des de la seva fundació. No recordava ben bé qui va ser-ne l'autor, però creia que va poder ser-ne el Sr. Juan Folia (un dels fundadors del club), que era delineant a l'Ajuntament d'Amposta, i que el Sr. Joaquín Roig (també fundador i que tenia una llibreria al carrer Major) va ser el que es va encarregar de buscar una empresa que fabriqués el segell (des de la seva llibreria va fer segells per a l'Ajuntament i moltes empreses i associacions ampostines).


L'any 1981 va haver-hi una escissió generacional entre els integrants del club, i els joves de l'entitat van separar-se del Club Ajedrez Amposta i van fundar el Grup Escacs Amposta. Per les informacions que m'ha arribat, l'autor del logotip va ser Jose Luís Alucha:



Afortunadament, l'any 1985 els dos clubs acostarien posicions i es fusionarien de nou. La nova entitat agafaria l'escut clàssic dels escacs ampostins però tindria el nom en català:


Aquest escut apareixeria a les planelles dels anys 80 i 90, si bé al peu de la torre principal apareixeria l'anotació: "Fundat l'any 1948".


L'any 2005, després d'un seguit de divergències internes, el club deixaria de tenir activitat. L'any 2007 hi hauria un intent infructuós de recuperar-lo, però sense èxit. L'any 2012, després de una reunió al local que el club tenia assignat a la planta -1 de la biblioteca d'Amposta si es reflotaria l'entitat. Uns mesos després, i amb l'objectiu de modernitzar la imatge gràfica del club, es renovava el logotip per una imatge molt simplificada del pilar o contrafort del pont, dintre d'un quadra, que simbolitzava un escac, una de les 64 caselles del tauler d'escacs.



L'escut era l'escac quadrat blanc, amb el text i el dibuix en negre. El seu negatiu, amb fons negre i text i dibuix en blanc, donava l'altre color del tauler d'escacs.




Han passat gairebé 10 anys i des de la junta del Club Escacs Amposta hem considerat adient renovar i actualitzar la imatge corporativa de la nostra entitat. El 2023 celebrarem el 75è aniversari començaran, i el logotip lluirà durant tot aquest any un element afegit per remarcar i anunciar l'efemèride, que a partir de l'any 2024 desapareixerà i deixarà el nou escut que us presentem a continuació:




El logotip ha confeccionat una dissenyadora gràfica de la nostra ciutat, Vanesa Cervera (enllaç a web).


Desitgem que el nou escut ens acompanyi molts anys!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada