dilluns, 13 d’octubre del 2014

El Club Escacs Amposta al Diari de Tarragona

Arran del Circuit de Ràpides d'Escacs de les Terres de l'Ebre, on vaig contactar amb el Diari de Tarragona per publicar els resultats dels diferents torneigs i de la general, la periodista Vicky Maigí ens va proposar fer-nos una entrevista per tal d'explicar les activitats i al història del Club Escacs Amposta.

Van arribar les preguntes, es van enviar les respostes, i va ser així com el passat diumenge 12 d'octubre, a secció "Gent de l'Ebre", a publicar-se el següent article:


Per facilitar la lectura us copio a continuació el text amb les altres imatges que els vaig fer arribar.


El  Club Escacs Amposta (en aquell moment Club Ajedrez Amposta) es va fundar el 31 d’octubre de 1948. La fundació va anar lligada a la recuperació de la vida social a Amposta després de la Guerra Civil i la postguerra i, a més dels escacs, van ser moltes entitats que es fan fundar o recuperar en aquell context històric. Es jugava a escacs al bar de Fidel -primera seu del club- situat a la plaça de l’Aube, a la vora el riu Ebre. En aquesta plaça el Club Escacs Amposta jugava amb altres equips en encontres a 10 o 20 taulers. Normalment s’invitava al Benicarló i l’Ulldecona (en d’altres) i després se’ls tornava la visita. 

Amposta - Benicarló a principis dels anys 60

A principis dels setanta -encara al bar de Fidel- en club va viure la seva època daurada amb la visita de grans jugadors d’escacs de renom nacional jugant simultànies per festes majors d’agost. Va ser quan Arturo Pomar, Pepita Ferré (campiona d’Espanya), Juan Manuel Bellón, ..., van jugar contra els aficionats ampostins a la Plaça de l’Aube.

Simultànies del GM Arturo Pomar, agost de 1973

El punt neuràlgic d’un club d’escacs és el dia en el que tots els seus aficionats queden per jugar a la seu social de l’entitat, i a Amposta aquest dia ha estat, durant els darrers 25 anys, els dissabtes per la tarda. A més, altres activitats del club són el campionat social que es juga cada temporada per mantenir i saber el nivell dels jugadors -que canvia a millor o a pitjor amb el pas dels anys- i la participació al campionat de Catalunya per equips. Però també hi ha més iniciatives que apropen el club d’escacs a la seva ciutat, com són fer classes d’escacs als xiquets i xiquetes (i la seva participació en els torneigs d’escacs escolars) i celebrar campionats per les festes majors. Aquest agost, per festes d’Amposta, el nostre club va organitzar tres proves: un de ràpides a 5 minuts, un torneig infantil i un campionat de partides més lentes.

També organitzem competicions en les altres festivitats d’Amposta, com són les Fires i la Festa del Mercat a la Plaça al maig: al desembre celebrem un campionat de ràpides, la “Copa de Fires”, i al maig organitzem una competició avaluable per la Federació Catalana d’Escacs consistent en 7 partides en un dia (torneig actiu), i que la primera edició d’aquest 2014 va rebre molt bona acollida amb 42 participants. Vista la bona acceptació vam decidir muntar un campionat més gran: el primer Open Internacional d’escacs Amposta, memorial José Balagué. Aquesta competició, vàlida a nivell internacional, es va jugar a finals de juliol i va comptar amb la presència de diversos jugadors professionals. Però més enllà de les competicions que organitzem, el mèrit més gran que hem aconseguit és que totes les tardes entre setmana ens trobem uns quants aficionats al bar de la Lira Ampostina per jugar a escacs, de manera que a Amposta es pot jugar a escacs ¡tots els dies de la setmana! 

El Club Escacs Amposta competint a la final de la Copa de Catalunya a Sabadell, abril de 2014

El club té a hores d’ara 30 jugadors amb fitxa federativa, 12 dels quals són infantils. Aquesta temporada al campionat de Catalunya per equips juguem a primera provincial i tenim com a objectiu pujar a Preferent, on hi ha molts dels millors clubs de la província. Si alguna cosa ens ha ensenyat la història del club és que la cantera és fonamental, tant a nivell social com esportiu. Els dissabtes pel matí, durant el curs escolar, fem classes a la biblioteca “Sebastià Juan Arbó” d’Amposta. Allí ensenyem a jugar a xiquets i xiquetes de diferents edats, dels 7 fins als 14 anys. Per aquesta temporada els reptes que tenim són el d’apropar-nos als col·legis d’Amposta per oferir els escacs com activitat extraescolar i organitzar un curs d’iniciació als escacs per adults. Els jugadors d’escacs poden estar actius amb vuitanta anys o més, però si volem un club amb continuïtat i futur és bàsic que també pugi gent jove. De fet, ja tenim un primer pas fet, doncs el campió sub-14 vigent de les Terres de l’Ebre és ampostí. Altres objectius són els de consolidar els campionats que hem organitzat, especialment l’Open internacional, ja que voldríem que fos referència a nivell provincial.

Jugadors del Club Escacs Amposta, fotografia d'equip, novembre de 2013

Finalment, destacar que aquest estiu ens vam unir els diferents clubs ebrencs per organitzar el Circuit d’escacs ràpids de les Terres de l’Ebre, que va agrupar les diferents proves que es juguen i algunes de noves que s’han creat expressament. La primera edició ha aplegat 9 torneigs, els quals reunit més de 200 jugadors diferents, una mitjana de gairebé 40 jugadors per prova. I es que els escacs a la província de Tarragona, on hi ha gairebé 1000 llicències federatives, és un esport consolidat i amb molta tradició.


Agrair al Diari de Tarragona que ens hagi publicat aquest extens article, de gairebé una plana sencera, i que ens ha permès fer una reflexió del nostre passat i present, la millor manera de planificar el futur.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada