diumenge, 18 d’agost del 2013

Campionat de semiràpides d'escacs "Ciutat d'Amposta"

El que sempre havia estat habitual en el segon cap de setmana de festes majors era que el Club Escacs Amposta organitzés un enfrontament a deu o més taulers (jugadors) amb un equip potent. Només cal recordar que el Club es va fundar ara fa 65 anys precisament després que vint jugadors ampostins es desplacessin a Ulldecona per jugar contra uns altres vint escaquistes falduts (ulldeconencs). Així que durant molts anys van visitar-nos l'Ulldecona o el Benicarló entre d'altres.

Més endavant es va canviar la fórmula ja que es van ampliar el nombre d'equips (la Ràpita, el Santa Bàrbara, el Masdenverge, ...). Si bé es reduïen en nombre de taulers (4 o 6 per equip), els jugadors dels diferents equips es mesclaven uns contra els altres per obtenir un resultat global.

L'últim matx per equips en el que vaig participar, finals dels 90, recordo que va ser contra l'Escacs Reus, a 10 taulers i es va jugar al passeig de canal prop de la Unió Filharmònica.

Aquest va ser durant molts anys el plat fort de festes fins que, a principis dels anys 80, els joves del club van començar a jugar a ràpides (partides a 5 minuts) i ben aviat s'organitzaria un torneig que a poc a poc es tornaria un clàssic.

La fórmula possiblement encara és vàlida, però l'al·licient de jugar diverses partides és molt més potent que fer-ne una de sola. És per aquesta raó que després de preguntar i parlar amb la gent del Club ens vam decidir per organitzar un nou format de torneig: el d'un campionat de partides semiràpides que es juga en un sol dia. És un tipus d'esdeveniment que s'ha posat molt de moda i que molts clubs organitzen en les seves dades senyalades.

Va ser així com va néixer el...


El campionat de semiràpides s'organitzava en partides a 25 minuts per jugador a finish i en 6 rondes, les quals s'havien de jugar 3 pel matí i 3 per la tarda.

No negaré que l'acollida del nou campionat era incerta, més si el mateix dia es jugava un campionat de ràpides a Benicarló, vàlid per al Circuit d'escacs Maestrat-Terres de l'Ebre 2013 (que ambdós esdeveniments hagin coincidit ha estat mala sort i s'intentarà que l'any vinent no passi). Tot i això, després de l'èxit del clàssic de ràpides i del campionat infantil els dubtes s'havien esvaït.



I així va ser com ben d'hora, quan s'estava preparant el local, ja van aparèixer els primers jugadors. Va venir gent de Barcelona, Mora d'Ebre i municipis veïns que, sumats als ampostins, va fer que el primer campionat de semiràpides "Ciutat d'Amposta" arribés als 26 jugadors.


El campionat va estar molt disputat i després de la 5a ronda hi havia un únic jugador amb 4½ punts i tres jugadors amb 4 punts. Això implicava que si el líder no guanyava i hauria un empat a 5 punts i que els sistemes de desempats decidirien el guanyador...

I així va ser:

Eloi Toldà (4 punts) va guanyar a Josep Rofes (4½ punts)

Kirian Vicente (4 punts) va guanyar a Alex Estellé (3½ punts)

Josep Ramos (3 punts) va guanyar a Pedro Torres (4 punts)

I d'aquesta manera es va haver d'esperar al resultat de la darrera partida, introduir-lo al programa dels aparellaments i fer clic al botó de "llistat definitiu" per saber el guanyador del torneig:

1r Classificat - Eloi Toldà (Amposta) - 5 punts (22½ de desempat)

2n Classificat - Kirian Vicente (Mollet del Vallès) - 5 punts (22 de desempat)

3r Classificat - Josep Rofes (Mora d'Ebre) - 4½ punts (23 de desempat)

Millor sub-18 (#7) - Carlos Celma (La Ràpida) - 4 punts (19½ des.)

Millor sub-14 (#18) - Joan Domènech (Masdenverge) - 2½ punts (17½ des.)

Va ser d'aquesta manera que, amb gran expectació final i per mig punt de desempat, la copa de primer guanyador del campionat de semiràpides "Ciutat d'Amposta" es va quedar a casa:

Eloi Toldà, primer guanyador del "Ciutat d'Amposta"

El Club Escacs Amposta agraeix a tots els jugadors la seva participació en en campioant, tot desitjant que hagin gaudit de l'experiència i esperant retrobar-los l'any vinent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada