dimecres, 4 de setembre de 2013

Entrevista al soci fundador, Felip Luna (segona part)

A continuació la segona part de l'entrevista a Felip Luna, soci fundador del Club Escacs Amposta.              + Enllaç a la tercera part de l'entrevista
______________________________________________________________________________________________


[T] I les simultànies? Cada quan les feien?

[F. Luna] Quan podíem! [se’n riu] En la fundació el Club es finançava amb les quotes de socis. Al principi que hi havia molts col·laboradors en teníem prou, però més endavant els ingressos els aconseguíem amb subvencions de l’Ajuntament i fent loteria al Nadal. Si es tenien els diners es podia fer venir a un bon jugador a fer les simultànies.


[T] A quin temps eren les partides? Tenien rellotges?

[F. Luna] Al bar es jugava sense rellotge. Més endavant, a mitjans dels anys 50, Conrado Sancho, el rellotger d’Amposta, ens en va fer uns 10. Eren una caixa grossa amb dues esferes de rellotge dintre i que s’accionaven amb un pal que entrava i sortia de la caixa [encara en queda un al club a la seu de la Biblioteca].

Aquest és el rellotge que es conserva al club, dissenyat i fabricat per Conrado Sancho.
A la part superior hi ha escrit en llapis "VA BIEN" i firma "David Almo"

Les partides oficials eren a dues hores per fer 40 jugades i, si les feies, et donaven més temps. En els triangulars de festes a les partides que s’havien allargat més era l’àrbitre qui decidia el resultat.

Campionat per equips a la plaça de Aube, Amposta - Benicarló, mitjans dels anys 60

Recordo que, quan encara no teníem rellotges, en alguna ocasió per acabar una partida es pactava fer una jugada cada 30 segons. Per comptar-ho David Almo [el cambrer del Bar Nuri] mirava el rellotge i cada vegada que passava el mig minut donava un cop amb una cullera a una cassola o paella, avisant que el jugador havia de fer el moviment. Era la única manera que teníem per acabar alguna de les partides que més s’allargaven!


[T] Qui considera que han estat els millors jugadors?

[F. Luna] Per mi, i sense desmerèixer a ningú, el millor jugador que ha tingut l’Amposta ha estat Fidel Font. També va ser un gran jugador José Balagué.

Quan es va fundar el Club Ajedrez Amposta es va fer soci molta gent. No tots eren jugadors de campionats, sinó que molts eren col·laboradors. A banda de Fidel i Balagué, per mi, els millors jugadors del club van ser Agustín Arrufat, Julio Rams Enrique Soriano (que va ser campió social), Secundino Serret i jo mateix.

Els campions socials van ser Balagué i Fidel diverses vegades. El de Fidel tenia més mèrit, perquè mentre jugava s’havia d’aixecar a servir cafès. Potser Secundino també va ser campió en alguna ocasió.

Felip Luna, a la dreta de la imatge, jugant al Bar Nuri el 13 de juny de 1965
Amb camisa blanca, Fidel Font, soci fundador. Al seu costat, David Almo.


Ah! I tinc una anècdota molt bona que contar-te...

[T] A si? Quina?

[F. Luna] Doncs que el Tortosa va intentar fitxar-me.  [cara de sorpresa meva]

El que et dic. Va venir a Amposta Jiménez “lo Gitano[1], que era un molt bon jugador, i ens va proposar a Balagué i a mi fitxar pel Tortosa, que tenia un gran equip per aquell temps.

Has de saber que el Tortosa en aquella època tenien contractat un mestre que els donava classes, un tal Catalán, amb el qual vaig arribar a jugar una partida de campionat... Me va sorprendre entregant-me una qualitat [per als neòfits “entregar la qualitat” significa canviar una torre per un alfil o cavall, peces que no tenen tant valor com la primera] i unes jugades després, sense que ho podés evitar, me va guanyar.
 

Games
[Event "Campionat per equips 2a provincial"] [Site "Tortosa"] [Date "1978.01.18"] [Round "-"] [White "Luna"] [Black "Cora"] [Result "1-0"] [WhiteElo "-"] [BlackElo "-"] [PlyCount "88"] [EventDate "1978.02.12"] [TimeControl "-"] 1.d4 c5 {(Defensa Benoni antiga)} 2.d5 d6 3.c4 Nf6 4.Nc3 g6 5.e4 Bg7 6.f3 0-0 7.Be3 Re8 8.Qd2 Nbd7 9.Nge2 Ne5 10.Ng3 a6 11.a4 Qa5 12.Be2 Qb4 13.Nb1 Qxd2+ 14.Nxd2 e6 15.a5 Ned7 16.Kf2 b6 17.axb6 Nxb6 18.b4 {(no es pot menjar el peó de b4 perquè 19.- ... Axb6!, ja que el cavall no està defensat)} Nfd7 19.Rab1 Na4 20.Rb3 cxb4 21.Rxb4 Nac5 22.Rc1 a5 23.Rb5 a4 24.Rc2 a3 25.Ra2 Bb2 26.Rbxb2 axb2 27.Rxa8 {(amb aquesta jugada no solament recupera torre sino que amb tota la combinació ha guanyat una peça)} Nb3 28.Nb1 {(s'assegura que el peó no coroni)} e5 29.Bd1 Nc1 30.Bc2 Nc5 31.Bxc5 dxc5 32.Rb8 1-0

[T] A l’acta de fundació hi ha els noms dels jugadors que van jugar el primer campionat social del Club. Que me’n podria dir d’ells?

[F. Luna] Era la gent que jugava a escacs a Amposta en aquells anys, no tots van ser jugadors de campionats però molts es van fer socis del club per col·laborar.

Jugadors de primera categoria:

Fidel Font
-
Secretari del club, el millor jugador i propietari del bar on jugàvem
Agustín Arrufat
-
Treballador de la cambra arrossera, era escrivent. Un gran jugador d’escacs
Julio Rams
-
Primer president del Club Ajedrez Amposta, era comercial. Un gran jugador d’escacs
Alfredo Barrena
-
Tenia una fàbrica de sabó i lleixiu
Enrique Soriano
-
Era fuster. Va ser campió social
Daniel Solé
-
Era electricista i fontaner
José Panisello
-
Membre del C.N.S. (Centrales Nacionales Sindicales)
José Balagué
-
Un gran jugador d’escacs. El primer preferent del club
Felipe Luna
-
Jo mateix; carnisser
Manuel Pujol
-
President de la Clínica de la Cambra Arrossera. Era més col·laborador que jugador
Joaquín Roig
-
Tenia una llibreria
José Izquierdo
-
Era de Sant Jaume d’Enveja. Era comercial i amic de Julio Rams


Jugadors de segona categoria:

Francisco Antó
-
Escrivent de la Cambra Arrossera i músic de la Lira
Esteban Poblet
-
Col·laborador . Treballava al Banc Central
Juan Canes
-
Col·laborador
Jaime Parrot
-
Sastre
David Almo
-
Treballava de cambrer al bar de Fidel
Juan Salvadó
-

Baldomero Barberà
-
Treballava a La Caixa i era músic de la Fila
Secundino Serret
-
Bon jugador d’escacs. Va ser president. Va treballar a la gasolinera de Benet
Conrado Sancho
-
Regentava el Bazar Sancho. Rellotge
Juan Roig
-
Germà de Joaquín Roig. Més col·laborador que jugador


Jugadors de tercera categoria:

José Alucha
-
Col·laborador. El seu fill era molt bon jugador
Fermín Magriñá
-
Col·laborador
Juan Vidal
-
Era fuster
Vicente Margalef
-
Col·laborador. Era barber
Eusebio Arasa
-
Col·laborador. Era empleat al de Jordà
Andrés Queixalós
-
Col·laborador. Tiet de Fidel Font
Ramon Conejos
-
Col·laborador
Rafael Solé
-
Col·laborador
Manuel Beltri
-
Col·laborador
José Franch
-
Col·laborador
Benjamín Escrihuela
-
Col·laborador. Tiet de Felip Luna
Manuel Gallego
-
Col·laborador
José Ferreres
-
Treballava a la Cambra Arrossera


Games
[Event "Campionat Local"] [Site "Amposta"] [Date "1978.01.18"] [Round "?"] [White "Luna"] [Black "Roig"] [Result "1-0"] [WhiteElo "-"] [BlackElo "-"] [PlyCount "-"] [EventDate ""] [TimeControl "-"] 1.d4 d5 2.c4 dxc4 {(Gambit de Dama, acceptat)}3.Nf3 Nf6 4.e3 e6 5.Bxc4 Bd6 6.0-0 0-0 7.Nc3 a6 8.e4 Bb4 9.Bg5 Be7 10.e5 Nfd7 11.Ne4 Nc6 12.Re1 Na5 13.Bd3 Nc6 14.Bxe7 Nxe7 15.Nfg5 h6 16.Qh5 Ng6 {(si capturava el cavall de g5 amb el peó de h6 16.- Cf6+ amenaçant escac mat a les següents jugades amb exf6 i Dh7++)}17.Nxe6 fxe6 18.Qxg6 {(recuperant el cavall sacrificat)} Rf7 19.Nd6 Nxe5 {(si 19.- ... Tf8 20.- Dh7++ ; si 19.- ... Te7 20.- Dh7+ Rf8 21.- Dh8++)} 20.Nxf7 Nxg6 21.Nxd8 Nf4 {(després de tota la combinació el negre s'ha quedat amb torre de menys)} 22.Bc4 Kf8 23.Nxe6+ Bxe6 24.Bxe6 Re8 25.Bb3 1-0[1] És el mal nom. Jugador del Club Ajedrez Tortosa, era molt alt i tenia parents gitanos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada