dilluns, 26 d’agost del 2013

Competició entre equips per Festes Majors

Explica l'acta de fundació que el Club Ajedrez Amposta es va començar a concebre el setembre de 1948 després d'unes simultànies al Casino Recreatiu d'Amposta a càrrec de dos campions d'Espanya d'escacs i que un mes després es començaria a idear quan el 20 d'octubre vint jugadors ampostins es van desplaçar a Ulldecona a jugar-hi després d'una invitació dels falduts. Però el desplaçament d'anada ple d'il·lusió va tenir un retorn duríssim degut a una inapel·lable derrota per 16½ a 3½...

Però d'aquesta derrota en la primera competició va néixer (i sóc literal en la transcripció) "entre los mismos aficionados un noble deseo de revancha", de tal manera que el diumenge 31 d'octubre de 1948, al local del Bar Nuri, es van reunir la majoria d'aficionats als escacs ampostins per tal de fundar el Club Ajedrez Amposta.

En una pròxima entrada transcriure'm l'acta en la seva totalitat, però avui aprofitaré per explicar una de les activitats més destacades del Club Escacs Amposta des de la seva fundació, potser la més important, com és el matx per equips que se celebrava per Festes Majors d'agost.

Campionat per equips a la plaça de Aube, Amposta - Benicarló, mitjans dels anys 60

Aquest acte consistia en competir entre 10 o 20 taulers d'Amposta contra l'equip d'una altra població. Tal com es relata en l'acta de fundació un dels equips que es va invitar més habitualment era l'Ulldecona. Un altre equip amb el que va jugar molt sovint va ser el Club Ajedrez Benicarló. A canvi de la visita, el Club Ajedrez Amposta es desplaçava al municipi del club invitat quan aquests celebraven la seva festa major.

Campionat per equips a la plaça de Aube, Amposta - Benicarló, festes majors de 1976

Més endavant es van organitzar triangulars, on molt habitualment participaven l'Ulldecona i el Benicarló, i posteriorment, a finals dels noranta, el nombre d'equips va ascendir, reduint-se el nombre de taulers a 4 per equip. Durant molt temps aquest va ser el principal esdeveniment del Club i la tradició es va mantenir fins a mitjans dels anys 2000.

Campionat per equips al passeig de canal, prop de la Fila, finals dels anys 90

A partir dels anys vuitanta aquests campionats van conviure amb una nova modalitat d'escacs amb molta acceptació entre els joves dels clubs: les partides ràpides d'escacs. Actualment aquests tipus de matx (no solament a Amposta, sinó a nivell de tota Catalunya) han estat substituïts per campionats de semiràpides que es juguen en un sol dia. Això es degut, possiblement, a què és complicat reunir tants jugadors d'un sol club i què té més atractiu jugar diverses partides en una tarda que una de sola. 

Aquest any, i amb la intenció de recuperar la tradició, es va organitzar un campionat per equips de 4 jugadors, si bé la celebració de l'acte no es va celebrar en un sol dia sinó durant varies tardes de dissabte.

D'altra banda, és important recarcar que durant els mesos de gener a març es juga el campionat d'escacs de Catalunya per equips, la competició més important que juga cada Club i que va recollir aquesta tradició local què els pobles competissin i juguessin entre si, organitzant-la amb categories i per proximitat.


Finalment, i retornant al tema del matx entre equips de diferents poblacions, es rellevant recordar que en finalitzar l'encontre s'entregava una copa a cada equip i s'oferia un berenar o pica-pica als participants. Era una manera d'agrair al club invitat la seva visita i que no tornessin a casa amb la panxa buida. Comentar a mode d'anècdota que els jugadors d'Amposta tenen molt bon record dels berenars que oferia el Club Ajedrez Benicarló, especialment dels llagostins. Els berenars del bar de Fidel eren del millor, però els amics escaquistes del Baix Maestrat tenien un plus que feia que mai faltessin taulers per visitar-los.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada