diumenge, 25 de desembre del 2016

Obituari: Joan Machado Valldepérez (1959-2016)

JOAN MACHADO VALLDEPÉREZ (1959-2016)



Avui hem perdut un mestre, un amic, un referent.

El dolor i la incomprensió de la seva pèrdua són tant grans que m'és molt complicat trobar paraules per descriure el malestar que sento i sentim tots els seus companys.
Joan Machado ha estat un dels millors jugadors d'escacs ampostins de tots els temps, no en va l'any 2015 es va proclamar campió social. Ha estat un pilar fonamental del nostre club i sempre vaig escoltar amb atenció les seves opinions i reflexions. La seva absència deixarà un buit que no es tancarà mai.
En el nostre record quedaran els seus anàlisis de finals, les tàctiques i picardies al mig joc i les seves obertures inesperades.
Et trobarem a faltar. Allí on siguis, sempre et recordarem.
Descansa en pau Joan.

El teu amic,

Ferran



Grup Escacs Amposta, campió provincial 1981-82, baixos del carrer Valladolid


Vull recordar que Machado va iniciar-se a meitat dels anys 70 convertint- se en un dels millors jugadors del club. Va pujar a Preferent millorant el seu joc en contacte amb el Club Escacs Tarragona, ciutat on va estudiar magisteri. Va fer la “mili”  a les Canàries aquell any famós 1980. El seu primer destí com a mestre va ser, crec recordar, a Vinebre.

Va ser fundador del Grup Escacs Amposta i va ser el primer tauler d’aquell gran equip que es va proclamar campió provincial.

Va ser molts cops campió social del nostre club i un dels millors jugadors de finals que he conegut. Era contundent amb els plantejaments i vàrem construir una gran amistat forjada amb els anys i el respecte personal. Les seves opinions sempre em van importar molt.
Avui he perdut un bon amic.

D. Rius Guarch


Campionat Social, altell del bar la Lira Ampostina, novembre 2016



Recordo els inicis al local que hi havia als baixos del carrer Valladolid. Tots els dissabtes te'l trobaves, inclús recordo que dies de Nadal també hi havíem anat. Estava ell amb la seva barba, el seu pal de fusta que de quan en quan pegava cops a la taula. I sempre tenia partides per a natros.
Vaig aprendre la variant Najdorf a base de les seves "pallisses escaquístiques". I fessis la variant que fessis sempre té la refutava.

El trobaré a faltar. 

J. Ferré Fornós


Lliga d4, juny de 2014, Amposta


Recordo en especial afecte les tardes al Casino, al final de la tarda, quan quasi sempre quedaven Machado, Belvis, Rubén i jo. Llavors ens plantejava problemes curiosos com el d'una partida on hi havia mate en 3 i, quan el trobaves, et treia una peça i llavors deia, ara hi ha mate en 4 i, quan el trobaves, te'n treia una altra i deia ara hi ha mate en 5.  
També ens ensenyava altres jocs alternatius amb el tauler d'escacs com les dames xines o el joc dels gats i el ratolí o fèiem aquells “Usted Juega” que tant li agradava moderar.  
Era un mestre en tots els sentits.  
Bona nit Machado 

N. Martínez Bausili



Fotografia d'equip, desembre de 2015

Quan jo començava era el taulell que mirava. La referencia que tenia, que em deia si be o si mal. Per dir-ho d'alguna manera, Machado era qui et donava l'aprovat. En aquells moments, ell era un referent i la seva opinió era importantíssima per a mi.

P. Adan Chavarria


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada