dilluns, 28 d’abril del 2014

El Club Escacs Amposta campió de la Copa Catalana 2014, de segona provincial

Ahir, diumenge 27 d'abril, el Club Escacs Amposta va assolir el títol de campió de la Copa Catalana d'escacs, en la categoria de 2a provincial.

Organitzada per la Federació Catalana d'Escacs i pel club d'escacs de la Societat Coral Colon, la Copa Catalana es va disputar a a Sabadell, en 6 categories diferents: 1a Divisió, 2a Divisió, Preferent, 1a provincial, 2a provincial (on competia l'Amposta) i 3a provincial. Cal recordar que el nostre club va assolir la classificació al quedar segon de la seva categoria en la Copa de Tarragona disputada a Tortosa el passat mes de gener.

El campionat es va jugar a l'Hotel Urpí de Sabadell, amb 5 rondes pel matí, dinar de germanor al mateix hotel i 4 rondes més per la tarda. S'ha de reconèixer l'excel·lent organització del campionat i gestió de l'esdeveniment per part de la Societat Coral Colon de Sabadell. L'espai de la sala estava optimitzat al màxim per encabir els 240 jugadors que disputaven cada ronda.

Hi havia 10 equips per cada categoria pel què es van disputar 9 rondes en un sistema lliga. Cada equip estava composat per 4 jugadors titulars i tants suplents com inscrigués (en teoria tantes fitxes federatives com disposi el club, a la pràctica 2 o 3 més). L'Amposta va desplaçar a Sabadell 6 jugadors: E. Toldà, D. Rius, J. Ferré, L. Pàmies, F. Torta i C. Greenaway.

Els rivals del Club Escacs Amposta en la categoria de 2a provincial, ordenats per ronda, van ser: (#r1) Calafell, (#r2) Santa Pau, (#r3) Juneda, (#r4) Vallfogona B, (#r5) Guixolenc B, (#r6) EDAMI, (#r7) Societat Coral Colon E (Sabadell), (#r8) Montmeló i (#r9) Ideal Clavé D (equip de Nou Barris, Barcelona, que no es va presentar per disputar la Copa).

El primer matx contra el Calafell es va saldar amb un 4 a 0 a favor dels ampostins, un resultat que no és representatiu de la qualitat i nivell de l'altre equip de la província de Tarragona. Potser el fet que arribéssim molt d'hora a Sabadell i estiguéssim relaxats i tranquils i ells estiguessin encara freds va ajudar-nos a obtenir aquest bon resultat. Cal destacar la victòria amb solvència i molta rapidesa d'E. Toldà i el final apoteòsic de D. Rius, utilitzant un alfil per cobrir el peó que coronava, guanyant una partida que semblava que semblava perduda.


Calafell - Amposta, 1a ronda

En la segona ronda vam jugar contra el Santa Pau de Girona, al qual vam derrotar-lo per la mínima, 2½ a 1½. Sense saber-ho, s'havia acabat de disputar el matx entre el primer i segon de la classificació final. Van ser tres taules i va decidir J. Ferré (que va disputar totes les rondes a gran nivell) amb la seva victòria.

El Juneda de Lleida seria el rival de la 3a ronda, al qual vam guanyar també per 4 a 0, amb L. Pàmies jugant de 1r tauler els tres encontres seguits.

La quarta ronda va ser contra el Vallfogona B, de Lleida, amb una victòria també 3½ a ½.


Vallfogona B - Amposta, 4a ronda

La cinquena ronda va ser contra l'equip de Sant Feliu de Guíxols (Girona), el Guixolenc B, amb resultat favorable però ajustat de 2½ a 1½. Cal destacar que J. Ferré va guanyar una partida condemnada a les taules utilitzant també la maniobra del tap, aquesta vegada amb un cavall, com la que D. Rius havia realitzat en la 1a ronda, coronant el peó i decidint el matx. 

Després de la 5a ronda, quan es va fer la pausa per dinar, el Club Escacs Amposta anava líder de la classificació, amb 16½ de 20 possibles. Anar primers de la classificació era molt positiu i ens donava molts d'ànims per a les rondes de la tarda, però tenia un inconvenient: vam passar a ser el rival a batre. I encara no havíem jugat contra cap equip de la província de Barcelona...

I just després de dinar, en la sisena ronda, vam tenir un dels rivals més forts, l'EDAMI (Escuela De Ajedrez Miguel Illescas, el vuit vegades campió d'Espanya i un dels millors jugadors espanyols d'escacs de tots els temps), un equip molt i molt jove però amb molt nivell. L'EDAMI va infringir-nos la primera derrota, però per la mínima 1½ a 2½, de manera que encara conservàvem el liderat!


EDAMI - Amposta, 6a ronda

La setena ronda també va ser complicada, ja que l'Amposta s'enfrontava contra la Societat Coral Colón E de Sabadell, però l'encontre va ser positiu per a nosaltres, amb dues victòries de J. Ferré i D. Rius i dues taules de L. Pàmies i F. Torta, pel que vam vèncer 3 a 1.

I quedava només la vuitena ronda, ja que la 9a no la jugàvem per incompareixença de l'Ideal Clavé D i en la qual teníem (com tots els altres equips) un 4 a 0 al nostre favor. La 8a ronda va ser contra el Montmeló. El matx va començar molt bé, amb la victòria de C. Greenaway, a la qual se li sumaria L. Pàmies (sempre jugant en el primer tauler) però, malauradament, se'ns van escapar dues partides que o bé eren taules, o bé podien ser una victòria... Una per temps i l'altra per necessitat de guanyar punts, es van perdre. 2 a 2: un empat en el pitjor moment...

L'Amposta, abans de l'inici de la 9a i darrera ronda, era el 3r classificat. El Santa Pau de Girona anava líder amb 25 punts, l'EDAMI era segon amb 23
½ i l'Amposta era tercer amb 23 punts, que eren 27 si es sumaven els 4 de l'Ideal Clavé D... Per tant, els dos primers classificats depenien d'ells mateixos metre que l'Amposta s'ho havia de mirar d'espectador... Més tensió i nervis impossible.


Vista general de la sala des del fons
(matx contra el Montmeló, ronda 8)

L'EDAMI jugava contra el Guixolenc B, que anava tercer per la cua... I el Santa Pau jugava contra l'altre equip tarragoní, el Calafell. La 9a ronda va començar i les coses no van poder començar pitjor... L'EDAMI estava superior en totes les partides, i el Santa Pau va aconseguir la victòria en el primer tauler... Amb picardia, el jugador del 4t tauler del Calafell -que s'enfrontava amb un rival de molt més nivell i no tenia una posició clara en la partida- va sol·licitar taules al seu rival gironí i aquest li va acceptar. Calafell ½ - 1½ Santa Pau...

Mentrestant, l'EDAMI guanyava ja 3 a 0 al Guixolenc, i el 4 a 0 estava a punt de caure... I hagués caigut, de no ser perquè el jove jugador de l'EDAMI, que estava a punt de fer escac mat en la seva partida, es va descuidar el seu rei i va ser el seu rival guixolenc -que tenia una posició totalment perdedora- qui li va fer escac mat! En aquell moment ja érem els segons classificats de la nostra categoria!

El matx Calafell contra el Santa Pau continuava en curs... La tercera va caure a favor dels tarragonins. 
Calafell 1½ - 1½ Santa Pau. Quedava la partida del 2n tauler, igualada però travada. Final de peons i dama contra peons i dama. El jugador del Calafell tenia peó d'avantatge en el flanc de dama, però no havia manera d'aprofitar-ho, ja que el gironí l'amenaçava constantment fent-li escac al rei amb la dama, la qual protegia amb un peó avançat i evitava, en tot moment, un canvi de dames que l'hauria deixat en inferioritat de peons al flanc de rei.


Vista general de la sala

I, en aquell instant, el jugador del Calafell, en una agosarada maniobra, va canviar tots els peons del flanc de rei i va sacrificar-ne un! En aquell moment veiem la partida perduda i que ens quedàvem sense la copa de campions... Però ràpidament (quedava menys de dos minuts en el rellotge de cada jugador) la situació va canviar: al sacrificar el peó van quedar espais on la dama blanca del jugador tarragoní es va poder infiltrar rere les línies enemigues, fent escac al rei negre del jugador gironí, que fins aquell moment havia estat ben resguardat per la seva cadena de peons. El calafellenc va recuperar el peó i després d'un parell d'escacs va aconseguir obligar al jugador del Santa Pau al canvi de dames! Després del canvi, la superioritat de peons en el flanc de dama va ser decisiva i en poques jugades el gironí va abandonar. Calafell 2½ - 1½ Santa Pau, i el Club Escacs Amposta campió de la seva categoria!

Molts de nervis que es van transformar en abraçades amb el jugador del Calafell, J. Ponce, el qual havia realitzat un excel·lent torneig, guanyant totes les partides excepte la primera contra l'Amposta i unes taules contra la Societat Coral Colon E. En agraïment el nostre club ha invitat als jugadors del Calafell a l'open que organitzarem al mes de juliol, així com mirar d'organitzar alguna trobada per festes majors d'ambdues poblacions o una altra activitat conjunta.

 Fotografia d'equip dels jugadors ampostins

La classificació final, en la categoria de 2a provincial, va quedar de la següent manera:

1 AMPOSTA 27 punts
2 SANTA PAU 26,5 punts
3 EDAMI 26,5 punts
4 SOCIETAT CORAL COLON E 26 punts
5 MONTMELO 20,5 punts
6 CALAFELL 19,5 punts
7 GUIXOLENC B 15 punts
8 JUNEDA 10,5 punts
9 VALLFOGONA B 8,5 punts
10 IDEAL CLAVE D 0 punts

Es poden consultar tots els resultats i classificacions en el següent enllaç a la web de chessresults.


Rebent el trofeu de mans del (d'esquerra a dreta) president de la FCE,
el president de la Societat Colar Colon de Sabadell i el Regidor d'Esports de Sabadell

És, possiblement, el major triomf del Club Escacs Amposta com equip en la seva història, ja que fins ara s'havien assolit títols a nivell provincial, però mai a nivell de tota Catalunya. És una gesta que potser trigarà molts d'anys a repetir-se i que celebrem amb gran il·lusió.

Molt agraïts al Club Escacs Calafell pel seu cop de mà en la darrera ronda, així com a la 
Societat Coral Colon de Sabadell i a la Federació Catalana d'Escacs per la seva excel·lent organització del campionat d'escacs de la Copa Catalana 2014.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada