dilluns, 11 de novembre del 2013

Ensenyar escacs

En un moment donat de la història del Club Escacs Amposta, a principis dels anys 80, hi va haver una divisió i es van formar dues entitats, la que ja existia des de 1948, el Club Ajedrez Amposta, i una escissió d'aquesta, el Grup Escacs Amposta. Aquesta divisió va venir provocada per la diferent manera d'entendre el el club dels més grans (fundadors del mateix i que se'l sentien com a propi perquè ells l'havien creat i organitzat durant molts d'anys) i els més joves (que demanaven pas en l'equip i que volien renovar i actualitzar la manera de gestionar el club, per fer-lo més just amb el nivell de cada jugador).


Afortunadament aquest xoc seria temporal perquè 4 anys després les dues entitats es fusionarien de nou passant el club a denominar-se amb el nom actual. Dit això, i el motiu d'escriure aquesta entrada, és que el Grup Escacs Amposta va apostar decididament per la formació de joves jugadors, no solament organitzant campionats infantils, sinó inclús anant a les escoles a ensenyar escacs. Aquests són els orígens de l'Escola d'Escacs Amposta, o del què és el mateix, de l'ensenyança del joc dels escacs a Amposta.

Campionat infantil d'escacs organitzat pel Grup Escacs Amposta el 1982

Avui en dia l'Escola d'Escacs Amposta encara s'està definit i acabant de perfilar la seva estructura. Al febrer de 2013 es va iniciar el primer curs i més de 15 xiquets i xiquetes van rebre les primeres ensenyances, no solament de moure les peces, sinó també de gaudir de la companyia i amistat de la resta d'alumnes. A l'Escola d'Escacs tenim una màxima: "En una partida d'escacs podràs guanyar, fer taules (empatar) o perdre, però el que és segur és que hauràs fet un nou amic."


Les classes s'estructuren segons les necessitats i el nombre d'alumnes del dia en qüestió. A primera hora (11:00 a 12:00) venen els alumnes de segon any i reben una classe teòrica, ja sigui al mural o bé al projector, i a segona hora arriben els alumnes que acaben de començar o bé són més menuts. D'aquesta manera de 12:00 a 13:00 els més grans fan partides entre ells (ja que el més divertit és jugar i posar en pràctica el que els han ensenyat) i als menuts se'ls pot donar una atenció més personalitzada dintre de les possibilitats de les que disposem.


Com ja s'ha comentat en altres ocasions, les classes s'ofereixen a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó, en una aula de la planta -1, els dissabtes pel matí.


L'aula és espaiosa i té una excel·lent il·luminació natural. A poc a poc l'hem anat adequant a les nostres necessitats i hem afegit unes petites pinzellades de decoració que fan referència a la història del Club Escacs Amposta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada