dijous, 28 de novembre del 2013

Entrevista al soci i jugador d'escacs Eloi Toldà (segona part)

A continuació la segona part de l'entrevista a Eloi Toldà, soci i jugador del Club Escacs Amposta. Si en la primera part ens va relatar el xoc generacional, en aquesta ens relata els aspectes més socials del Club Escacs Amposta.

 + Enllaç a la primera part de l'entrevista

         + Enllaç a la tercera part de l'entrevista

___________________________________________________________________________________


[T] Quines seus de joc del club d’escacs recordes?

[E. Toldà] Doncs recordo l’antic Bar de Fidel, que a dia d’avui és un carrer de la Plaça de l’Aube, el que dóna contra el Poador. Fidel ho tenia llogat i de fet ho volia comprar però no va arribar a un acord amb el propietari del local. Per això es va acabar comprant un local just davant de la Plaça de l’Aube. Recordo que en aquell altre local de Fidel, el bar Nuria, jugàvem a un tancat de fusta i vidre que sortia al carrer i ocupava la via pública a l’estiu. A l’hivern es jugava dintre del bar.

Se que el Grup Escacs Amposta va tenir el seu local als baixos de l’edifici Carrero Blanco (actualment Comunitat dels carrers Europa i Valladolid). Després el club va estar al Casino però jo no jugava en aquell temps.

Quan vaig tornar el Club Escacs Amposta estava als baixos de la Unió Filharmònica, però tot i el bar les condicions eren una mica precàries i van anar empitjorant amb el temps. Degut a això, anys més tard vaig dur a terme personalment gestions amb l’Alcalde Joan Roig i la Regidora Isabel Ferré i l’Ajuntament ens va assignar el local que actualment tenim a la biblioteca.

I finalment el lloc on estem ara, a la Lira.


[T] I quins presidents?

[E. Toldà] El primer president va ser Julio Rams, però el poder real del club estava en mans de Fidel Font, que n’era el secretari, ja que ho controlava tot. De fet se que es van acabar discutint i que va haver-hi una divisió, en la que Julio Rams i Cisco van anar a jugar a un altre local d’Amposta.

Després va venir José Bausili, que explicava que la primera junta la va formar ell. Més endavant Pepito Urquizú i Secundino Serret.

En la meva segona època en el club he conegut com a presidents a Miquel Bayerri i a Josep Ramos.


[T] Quins campionats s’organitzaven?

[E. Toldà] A part es jugaven els matxs per equips per festes majors, els campionats individuals que s’organitzaven eren el “torneo de Navidad”, el “torneo Primavera” i el Social, que es jugaven en sistema lliga tots contra tots. Però en aquests si no anava guanyant un dels veterans optaven per no presentar-se i les partides no es jugaven i, en conseqüència, el campionat no s’acabava. Inclús a vegades que la partida s’aplaçava perquè es feia tard, ja no es reprenia perquè la tenien perduda.


[T] Les partides s’aplaçaven? No hi havia rellotges?

[E. Toldà] I tant! Les partides començaven a les 22:00 i s’arribaven a acabar a les 3:00 del matí! I jo que entrava a treballar a les 7:00... Apuntaves la jugada secreta a la planella i quedaves per a un altre dia. Encara recordo a Secundino Serret clavant els colzes a la taula pensant hores i hores intentant trobar la millor jugada en una posició complicada o inclús perdedora.

Quan l’Amposta es va federar es van comprar rellotges per competir en el campionat per equips. Recordo uns de blancs bastant grossos (i que encara es van fer servir en els campionats de ràpides que s’organitzaven per festes), però també vaig jugar amb els de fusta que pitjaves una palanca de fusta. Més endavant van venir aquells més petits de color marró també analògics que els donaves un cop fort quan jugaves ràpides.


[T] Jugaves partides ràpides en la primera etapa?

[E. Toldà] De ràpides no se’n jugaven al club; és un format més aviat recent. La primera vegada que vaig veure jugar ràpides a 5 minuts va ser a Barcelona, a un club del barri de Gracia que es deia Escac Club Tres Peons, de la “Cooperativa de Teixidors a mà”, del que un amic meu n’era soci i m’apropava a jugar-hi sovint perquè organitzaven molts torneigs i amb formats molt diversos.

Tinc una fotografia on hi surto amb una copa que vaig guanyar l’agost de 1975 en un campionat de ràpides a Amposta. No ho recordo, però potser vaig ser jo qui vaig proposar la idea d’organitzar-lo.

Als anys vuitanta si que es jugaven campionats de ràpides.

 Partides ràpides a la Plaça de l'Aube, agost de 1985

[T] I les simultànies? Cada quan les feien?

[E. Toldà] Les simultànies es feien per festes d’agost, igual que el matx per equips. Si volies rebre una ajuda de l’Ajuntament havies d’organitzar alguna activitat per festes majors. Recordo haver jugat contra Arturo Pomar, Juan Manuel Bellón, Pepita Ferrer (campiona femenina d’Espanya d’escacs, que era de la província de Tarragona i que va venir diverses vegades).

Simultànies a la Plaça de l'Aube, agost de 1974, a càrrec de Juan Manuel Bellón, MI

Era un acte molt atractiu i amb molt d’ambient, pel que s’hi apropava molt de públic. José Balagué Jornet els hi tenia la mesura presa i sempre els guanyava o feien taules; recordo que calculava a 4 o 5 jugades vista i quan els tenia davant els hi jugava ràpid, els altres li responien d’immediat, i els acabava ensarronant i guanyant. Era un gran jugador i amb molta picardia!


[T] Quins consideres que han estat els millors jugadors del club?

[E. Toldà] Quan vaig començar a jugar al club el millor jugador era José Balagué Jornet. De Fidel deien que era molt bo, però jo només el vaig veure jugar una vegada. Felip Luna, que també tenia renom dintre del club, no el vaig veure jugar mai.

Posteriorment va destacar Pere Adan, el jugador ampostí que ha assolit més ELO. També cal destacar a Xavier Bayerri i a David Miralles. Això obstant, no es pot comparar jugadors de diferents èpoques.
Games
[Event "Obert Escacs de La Ràpita"] [Site "Sant Carles de la Ràpita"] [Date "1999.08.07"] [Round "4"] [White "Toldà, Eloi"] [Black "Cruelles, Ramon"] [Result "1-0"] [WhiteElo "-"] [BlackElo "-"] [PlyCount "73"] [EventDate "1999.08.07"] [TimeControl "-"] 1. Nf3 {(l'obertura Reti)} Nf6 2. g3 b6 3. Bg2 Bb7 4. O-O e6 5. c4 {(amb aquest moviment l'obertura passa a ser una anglesa)} d6 6. Nc3 Ne4 7. Nxe4 Bxe4 8. d3 Bb7 9. b4 c5 10. bxc5 dxc5 11. Bb2 Nd7 12. Qa4 f6 13. Rfd1 e5 14. Nxe5 Bxg2 15. Nxd7 Qxd7 16. Qxd7+ Kxd7 17. Kxg2 Bd6 18. f4 Rhe8 19. e4 Kc6 20. a4 a6 21. Kf3 b5 22. axb5+ axb5 23. cxb5+ Kxb5 24. Rxa8 Rxa8 25. Ra1 Rxa1 26. Bxa1 Kc6 27. e5 Be7 28. exf6 Bxf6 29. Bxf6 gxf6 30. Ke4 Kd6 31. g4 Ke6 32. h3 h6 33. h4 h5 34.f5+ Kf7 35. gxh5 Kg7 36. Kd5 Kh6 37. Ke6 1-0 1-0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada